18 Mart 2016 Cuma

Kıymalı Kabak Dolması | Mervia's World

Geçen gün Migros'tan indirimli diye bayağı bir kabak almıştım. Bugün eşimle resmen kabağa doyacağız :) Yaptıklarımdan biri eşimin çok sevdiği bir şey: "kıymalı kabak dolması." ama diğerini ilk kez yiyecek, sevecek mi merak ediyorum :) Diğeri acaba ne?😎 Bir sonraki paylaşımımda 👉



MALZEMELER

▪ 5 kabak
▪ 1 soğan
▪ 1 domates
▪ 250 gram kıyma
▪ 1 çay bardağı pirinç
▪ Yarım demet dereotu
▪ Birkaç tutam maydanoz
▪ 1 kahve fincanı su
▪ 3 yemek kaşığı salça
▪ 2 diş sarımsak (isteğe bağlı)
▪ Tuz
▪ Karabiber
▪ Dolma baharatı

YAPILIŞI

Pirinci iyice yıkayıp bir çay kaşığı tuz ilave edilmiş kaynar suda 15 dk bekletip süzelim. Kabaklara kabak soyucuyla; kabak soyucu yoksa tırtıklı bir bıçakla çizikler atalım. İçlerini kabak oyucuyla; kabak oyucu yoksa çay kaşığıyla oyup içlerini çıkartalım. (Çıkardığınız içleri aman ha atmayın çorba, mücver ve bir çok şey yapabilirsiniz. Benim ne yaptığımı merak ediyorsanız bir sonraki gönderiyi bekleyin 💟)
Her kabak dolması yapışımda şu kabak soyma ve oyma aletinden yarın alacağım diyorum, yine unutmuşum. Neyse ki tırtıklı bıçak ve çay kaşığı var.. 😂



Soğanı, maydanozu ve dereotunu isteğe bağlı sarımsağı ince ince kıyalım. (Ben rondodan geçirdim.) Kıymayı, 1 yemek kaşığı salçayı, 1 kahve fincanı suyu, tuzu, karabiberi ve dolma baharatını, en son da pirinci ilave edip hepsini karıştıralım.


Tüm malzemeyi kabakların içine paylaştıralım. (Tıka basa doldurmayın pişerken içleri taşar.) Domatesleri küçük küçük kesip dolmaların üzerine kapak yapalım. Dolmaları pişireceğimiz tencerede 4-5 kaşık zeytinyağı ve 2 yemek kaşığı salçayı kokusu çıkana kadar kavuralım ve dolmaları tencereye dizelim.


Tencerenin kenarından dolmaların yarısına kadar gelecek şekilde kaynar su ilave edip kısık ateşte kabaklar yumuşayıncaya kadar pişirelim.
Yanında misler gibi ev yapımı yoğurdumuzla bir güzel yiyelim. Yoksa siz yoğurdu hala dışarıdan mı alıyorsunuz! 😯
Evde nasıl yoğurt mayaladığımı da çok yakında paylaşacağım. Takipte kalın 👉

Afiyet olsun..👌



       

6 yorum: